Hur tejpar man med kinesiologitejp?
För att tejpen ska ge bästa effekt behöver den appliceras på rätt sätt, något som du enkelt kan göra själv med tydliga instruktioner. Tejpen ska fästas med lätt spänning men inte vara för stram. En vanlig metod är att använda en ”Y”-formad applicering för att stödja muskler och leder. Följ nedan steg för att få ett ordentligt fäste som håller länge:
- Runda hörnen - Börja med att klippa tejpen till önskad längd och runda av hörnen. Detta förhindrar att de skarpa kanterna slits upp av kläder eller andra ytor, vilket kan göra att tejpen lossnar snabbare.
- Undvik att röra limsidan - Var noga med att inte röra vid kinesiologitejpens limsida. Även små mängder smuts eller fett från dina händer kan påverka tejpens vidhäftning och göra att den släpper tidigare än önskat.
- Förbered huden - Innan applicering bör huden vara ren, torr och fri från oljor, hudkrämer eller hår. Om området som ska tejpas har hår, trimma eller raka det först. Tänk på att tejpa först när huden är helt återhämtad efter rakning för att undvika irritation.
- Undvik att stretcha tejpen vid ändarna - När du applicerar tejpen är det viktigt att undvika att stretcha den vid ändarna. Lämna 5 cm av tejpen utan stretch för att undvika att tejpen lossnar eller irriterar huden.
- Aktivera limmet genom gnuggning - För att tejpen ska fästa ordentligt och limmet ska aktiveras, gnugga försiktigt tejpen i 15 - 30 sekunder. Detta genererar värme och hjälper tejpen att fästa bättre mot huden. Se också till att trycka kanterna och hörnen ordentligt mot huden för att förhindra att de lossnar.
Hur fungerar kinesiologitejp?
Kinesiologitejp är en sporttejp designad för att efterlikna hudens elasticitet och används för att lindra smärta, ge stöd och underlätta läkning av muskler och leder. När tejpen appliceras på kroppen lyfter den lätt på huden, vilket skapar utrymme för ökat blodflöde och bättre lymfcirkulation, som i sin tur kan bidra till att minska svullnad och lindra smärta. Tejpen ger också stöd till muskler och leder, vilket gör att rörelsefriheten bibehålls samtidigt som man får hjälp att stabilisera områden som är utsatta för belastning.
Vad kan kinesiologitejp hjälpa mot?
Kinesiologitejp kan hjälpa mot muskelspänningar, stukningar, ledsmärta, överansträngning och inflammation. Den används ofta vid idrottsskador som löparknä, tennisarmbåge eller hälsporre, men också för att ge extra stöd vid träning. Den kan till exempel användas för avlastning vid artros eller svullnad i knäled, enligt Karolinska institutet. Kinesiologitejp används både av idrottare och inom rehabilitering för att förebygga och behandla skador.
Hur länge ska tejpen den sitta kvar?
Hur länge kinesiologitejp sitter kvar kan variera från allt mellan 2–3 dagar och upp till två veckor. Faktorer som hur frekvent man duschar, eventuella bastubad och svett påverkar hållbarheten, likaså var på kroppen tejpen sitter. Den bör dock inte sitta längre än 5 dagar, då dess effekt avtar och den blir svårare att få bort. Tejp på rörliga områden, som fotleder eller knän, lossnar oftare än på stilla delar som ryggen. Därför är det svårt att exakt förutspå hur länge kinesiologitejpen kommer att hålla.
Så tar du bort tejpen utan att skada huden
- Ta bort tejpen i duschen för att mjuka upp limmet.
- Använd olja på tejpen innan borttagning. Låt oljan absorberas för att underlätta avlägsnandet och minska smärtan.
- Använd speciella tejpborttagare.
- Avlägsna huden från tejpen genom att trycka huden bort från tejpen, istället för att dra tejpen direkt från huden.
Vanliga frågor
Finns det några biverkningar?
Biverkningarna från kinesiologitejp är få och handlar oftast om någon typ av allergisk reaktion mot klistret som kan orsaka klåda på huden, enligt Reumatikerförbundet.
Är kinesiologitejp vattentålig?
Ja, kinesiologitejp är vattentålig och kan användas under dusch eller simning. Tejpen behåller sina egenskaper även när den utsätts för vatten, men om den börjar lossna bör den bytas ut.